piątek, 7 kwietnia 2017

ŚNIEGOWIEC



ŚNIEGOWIEC


Wykonanie:
Upiec dwa biszkopty kakaowe  każdy z 4 jajek.


Krem:

5 żółtek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1/2 litra mleka
cukier wanilowy


Z tych składników ugotować budyn i wystudzić. Rozetrzeć 25 dag masła i 20 dag cukru pudru, gdy utarte dodawać po łyżce budyniu. Następnie masą przełożyć placki.

Śnieg:

 5 białek ubić. Do tego dać 7 łyżek cukru zwykłego. Gdy ubite na sztywną masę dodawać po łyżce żelatyny. Wyłożyć na wierzch placka i posypać czekoladą.

Żelatyna:
 11/2 łyżki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...