Sos BBQ domowy
Składniki na sos bbq
· oliwa - 1 łyżka
· cebula - 1 szt
· czosnek - 3 ząbki
· sól - 1/2 łyżeczki
· chili - 1/2 łyżeczki
· kolendra - 1/2 łyżeczki, mielona
· rozmaryn - 1/4 łyżeczki, suszony
· pulpa pomidorowa - 750 ml
· melasa - 1/3 szklanki
· ocet winny - 1/3 szklanki
· brązowy cukier - 2 łyżki
· musztarda - 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek zmiksuj lub bardzo drobno posiekaj. Zeszklij na oliwie, podgrzewając kilka minut na wolnym ogniu. Dodaj resztę składników (oprócz musztardy). Gotuj przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy sos uzyska dość gładką konsystencję i zgęstnieje, lekko go ostudź i sprawdź jego smak- ewentualne dopraw. Przełóż do czystego słoika, możesz sos pasteryzować- wtedy będzie można przechowywać go w chłodnym miejscu nawet kilka miesięcy.