środa, 26 kwietnia 2017

Steki z karkówki z leśnymi grzybami

Steki z karkówki z leśnymi grzybami


Składniki:

600 g karkówki
 8 sztuk prawdziwków lub podgrzybków
1esensja do sosu pieczeniowego ciemnego knorr
1 gałązka świeżego rozmarynu
przyprawa do mięs knorr  2 łyżki
 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Grzyby zalać 250 ml wrzącej wody, przykryć i odstawić na 10 minut. Po tym czasie
pokroić grzyby w drobne paseczki, a wywar pozostawić.

Mięso osusz i posyp przyprawą do mięs. Obsmaż na rozgrzanej patelni na oleju z każdej strony, a następnie włóż do naczynia żaroodpornego i do nagrzanego piekarnika  i piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.  Na tą samą patelnie wlej wywar z grzybów, dodaj pokrojone grzyby, rozmaryn, esensję, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Sos gotuj ok 5 min. Upieczone mięso pokrój w plastry i podawaj z przygotowanym sosem  oraz kaszą i ulubioną surówką.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...