Steki z karkówki z leśnymi grzybami
Składniki:
600 g karkówki
8 sztuk prawdziwków lub podgrzybków
1esensja do sosu pieczeniowego ciemnego knorr
1 gałązka świeżego rozmarynu
przyprawa do mięs knorr 2 łyżki
2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Grzyby zalać 250 ml wrzącej wody, przykryć i odstawić na 10 minut. Po tym czasie
pokroić grzyby w drobne paseczki, a wywar pozostawić.
Mięso osusz i posyp przyprawą do mięs. Obsmaż na rozgrzanej patelni na oleju z każdej strony, a następnie włóż do naczynia żaroodpornego i do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Na tą samą patelnie wlej wywar z grzybów, dodaj pokrojone grzyby, rozmaryn, esensję, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Sos gotuj ok 5 min. Upieczone mięso pokrój w plastry i podawaj z przygotowanym sosem oraz kaszą i ulubioną surówką.