Sos koperkowy
Dodatek do drugiego dania
Składniki:
Włoszczyzna bez kapusty 1 pęczek
Koperek 1 pęczek
Mleko ½ szklanki
Mąka 3łyżki
Olej sojowy 3 łyżki
Sól do smaku
Woda 2 szklanki
Wykonanie:
Wykonanie sosu koperkowego:
Włoszczyznę opłukać, ugotować w 2 szklankach wody i odcedzić, mąkę rozetrzeć z tłuszczem, rozprowadzić mlekiem i częścią wywaru. Następnie wlać do pozostałego gotującego się wywaru( bez warzyw) dodać drobno posiekany koperek, zagotować i posolić do smaku.
Włoszczyznę opłukać, ugotować w 2 szklankach wody i odcedzić, mąkę rozetrzeć z tłuszczem, rozprowadzić mlekiem i częścią wywaru. Następnie wlać do pozostałego gotującego się wywaru( bez warzyw) dodać drobno posiekany koperek, zagotować i posolić do smaku.