wtorek, 4 kwietnia 2017

Zasmażane buraczki do obiadu



Zasmażane buraczki do obiadu

 

 

Składniki

0,5 kg buraków
2-3 łyżki masła
3-4 łyżki mąki
sok z cytryny
sól, pieprz
czubata łyżka śmietany 18%

Przygotowanie:
 Buraki myjemy. Wrzucamy do garnka zalewamy woda i gotujemy do miękkości.
 Buraki wyjmujemy z wody i studzimy.
 Wystudzone buraki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.
 W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy rumianą zasmażkę, dodajemy buraki, mieszamy i dusimy. Przyprawiamy solą i pieprzem dodajemy sok z cytryny i śmietanę, Mieszamy.
 Buraczki zasmażane podajemy do drugiego dania , buraczki mogą być gorące, bądź podane na zimno.
Wyśmienite


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...