Zasmażane buraczki do obiadu
Składniki
0,5 kg buraków
2-3 łyżki masła
3-4 łyżki mąki
sok z cytryny
sól, pieprz
czubata łyżka śmietany 18%
2-3 łyżki masła
3-4 łyżki mąki
sok z cytryny
sól, pieprz
czubata łyżka śmietany 18%
Przygotowanie:
Buraki myjemy. Wrzucamy do garnka zalewamy woda i gotujemy do miękkości.
Buraki wyjmujemy z wody i studzimy.
Wystudzone buraki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy rumianą zasmażkę, dodajemy buraki, mieszamy i dusimy. Przyprawiamy solą i pieprzem dodajemy sok z cytryny i śmietanę, Mieszamy.
Buraczki zasmażane podajemy do drugiego dania , buraczki mogą być gorące, bądź podane na zimno.
Wyśmienite