poniedziałek, 22 maja 2017

BITKI NADZIEWANE KABANOSAMI

BITKI NADZIEWANE KABANOSAMI

 

Składniki

·                                 6 cienkich kotletów schabowych (po ok. 10 dag)
·                                 3 kabanosy
·                                 6 plasterków chudego wędzonego boczku
·                                 po 2 łyżki ostrej musztardy oraz koncentratu pomidorowego
·                                 1 kg ziemniaków
·                                 2 łyżki oleju
·                                 2 łyżki masła
·                                 1/3 szkl. mleka
·                                 suszony rozmaryn i majeranek
·                                 sól
·                                 pieprz
·                                 gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, opłucz. Zalej w garnku posoloną wodą. Gotuj do miękkości ok. 20 minut. W tym czasie mięso opłucz, osusz. Wymieszaj musztardę z koncentratem pomidorowym. Pastę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami. Kabanosy pokrój na połówki.

2. Kotlety rozbij. Lekko oprósz je solą oraz pieprzem. Potem posmaruj pastą z musztardy i koncentratu. Na każdym kotlecie połóż kawałek kabanosa. Ciasno zwiń. Potem owiń boczkiem. Zepnij wykałaczkami. Roladki smaż na oleju przez 7-8 minut, często obracając.

3. Ziemniaki odcedź. Utrzyj je z masłem i mlekiem. Piure przypraw gałką muszkatołową i ew. solą. Bitki podawaj z piure ziemniaczanym. Jako dodatek możesz serwować duszone warzywa, np. brokuły. 




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...