BITKI NADZIEWANE KABANOSAMI
Składniki
· 6 cienkich kotletów schabowych (po ok. 10 dag)
· 3 kabanosy
· 6 plasterków chudego wędzonego boczku
· po 2 łyżki ostrej musztardy oraz koncentratu pomidorowego
· 1 kg ziemniaków
· 2 łyżki oleju
· 2 łyżki masła
· 1/3 szkl. mleka
· suszony rozmaryn i majeranek
· sól
· pieprz
· gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, opłucz. Zalej w garnku posoloną wodą. Gotuj do miękkości ok. 20 minut. W tym czasie mięso opłucz, osusz. Wymieszaj musztardę z koncentratem pomidorowym. Pastę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami. Kabanosy pokrój na połówki.
2. Kotlety rozbij. Lekko oprósz je solą oraz pieprzem. Potem posmaruj pastą z musztardy i koncentratu. Na każdym kotlecie połóż kawałek kabanosa. Ciasno zwiń. Potem owiń boczkiem. Zepnij wykałaczkami. Roladki smaż na oleju przez 7-8 minut, często obracając.
3. Ziemniaki odcedź. Utrzyj je z masłem i mlekiem. Piure przypraw gałką muszkatołową i ew. solą. Bitki podawaj z piure ziemniaczanym. Jako dodatek możesz serwować duszone warzywa, np. brokuły.
2. Kotlety rozbij. Lekko oprósz je solą oraz pieprzem. Potem posmaruj pastą z musztardy i koncentratu. Na każdym kotlecie połóż kawałek kabanosa. Ciasno zwiń. Potem owiń boczkiem. Zepnij wykałaczkami. Roladki smaż na oleju przez 7-8 minut, często obracając.
3. Ziemniaki odcedź. Utrzyj je z masłem i mlekiem. Piure przypraw gałką muszkatołową i ew. solą. Bitki podawaj z piure ziemniaczanym. Jako dodatek możesz serwować duszone warzywa, np. brokuły.