KOTLECIKI ZIEMNIACZANE
Składniki:
· 1/2 kg ziemniaków
· 25 dag białego półtłustego sera
· 1 jajko
· 3 łyżki mąki pszennej
· 2-3 łyżki bułki tartej
· 1-2 małe cebule
· olej rzepakowy
· sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie przetrzyj przez praskę lub drobne sitko. Jajko umyj, sparz wrzątkiem, wybij na spodeczek i rozmieszaj.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę i duś ją przez chwilę na oleju, aż zarumieni się na złoty kolor.
Do ziemniaków dodaj jajko, przetarty przez sitko lub praskę biały ser, mąkę pszenną i cebulę, a potem wymieszaj składniki.
Formuj niewielkie kotlety, obtaczaj je w bułce i smaż na oleju na małym ogniu.