poniedziałek, 22 maja 2017

KOTLECIKI ZIEMNIACZANE

KOTLECIKI ZIEMNIACZANE

Składniki:


·                                 1/2 kg ziemniaków
·                                 25 dag białego półtłustego sera
·                                 1 jajko
·                                 3 łyżki mąki pszennej
·                                 2-3 łyżki bułki tartej
·                                 1-2 małe cebule
·                                 olej rzepakowy
·                                 sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie przetrzyj przez praskę lub drobne sitko. Jajko umyj, sparz wrzątkiem, wybij na spodeczek i rozmieszaj.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę i duś ją przez chwilę na oleju, aż zarumieni się na złoty kolor.
Do ziemniaków dodaj jajko, przetarty przez sitko lub praskę biały ser, mąkę pszenną i cebulę, a potem wymieszaj składniki.
Formuj niewielkie kotlety, obtaczaj je w bułce i smaż na oleju na małym ogniu.




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...