Kalafior na kolację i nie tylko
Składniki:
· 1 kalafior,
· 6 marchewek,
· 2 korzenie pietruszki,
· 1/4 dużego selera,
· 4-5 ziemniaków,
· 3 cebule,
· 4 ząbki czosnku,
· oliwa z oliwek (i mniej tym lepiej),
· zioła i przyprawy: szczypiorek, sól, papryka ostra, kurkuma, majeranek, bazylia, oregano, ocet balsamiczny (1-2 łyżeczki), przecier pomidorowy (2-3 kopiaste łyżeczki).
Przygotowanie:
Cebule obieramy, kroimy drobno i rozkładamy na dnie brytfanki. Marchew, seler i korzeń pietruszki obieramy i trzemy na tarce (grube oczka) i starte warzywa rozkładamy równomiernie na warstwie cebuli. Polewamy emusją wody i oliwy z oliwek. Dusimy przez ok. 10 minut.
Po 10 minutach na warstwie duszących się warzyw kładziemy ziemniaki pokrojone w cienkie „talarki”. Posypujemy papryką, solą i kurkumą.
Po ok. 10 minutach na warzywach układamy różyczki kalafiora. Dusimy przez kolejne 10 minut. Następnie posypujemy ziołami (majeranek, oregano, bazylia) a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przecierem pomidorowym i octem balsamicznym. Wszystko delikatnie mieszamy i dusimy aż do osiągnięcia oczekiwanej miękkości kafiora. Na koniec dodajemy szczypiorek.