Potrawka z fasolki szparagowej i ziemniaków
Składniki:
· 1,5 kg ziemniaków,
· 3 cebule,
· 2 papryki czerwone,
· 0,5 kg żółtej fasolki szparagowej,
· 5 ząbków czosnku,
· 1/4 szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek,
· zioła i przyprawy: pęczek zielonej pietruszki, lubczyk, majeranek, papryka ostra, kurkuma, sól.
Przygotowanie:
Obieramy i myjemy cebule, ziemniaki, fasolkę i paprykę. Kroimy drobno cebule i układamy je na dnie brytfanki. Ziemniaki kroimy w „talarki” i rozkładamy równomiernie na warstwę cebuli.
1/4 szklanki zapełniamy oliwą, dodajemy: 4 kopiaste łyżeczki majeranku, 1-2 łyżeczki lubczyku, nieco mniej soli, ostrej papryki i kurkumy. Uzupełniamy szklankę wodą, mieszamy, a następnie rozlewamy powstałą emulsję na cebulę i ziemniaki. Pod przykryciem dusimy przez ok. 10 minut.
W tzw. międzyczasie myjemy i obieramy fasolkę (kroimy na pół), paprykę (kroimy w większą kostkę), czosnek (przepuszczamy przez praskę).
Po upływie 10 minut dodajemy do duszących się warzyw fasolkę, po kolejnych 10 minutach paprykę i czosnek. Dusimy tak długo aż ziemniaki i fasolka osiągną oczekiwany stopień miękkości. W trakcie duszenia się warzyw możemy dodać jeszcze odrobinę wody, a tuż przed końcem posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!