poniedziałek, 22 maja 2017

Zdrowa jarzynowa sałatka bez jaj

Zdrowa jarzynowa sałatka bez jaj

Składniki:

·                       10 niewielkich ziemniaków,
·                       4 średnie marchewki,
·                       2 niewielkie korzenie pietruszki,
·                       1/4 niewielkiego selera,
·                       1 brokuł,
·                       1,5 szklanki mrożonego groszku (opcjonalnie z puszki),
·                       1 puszka kukurydzy Bonduelle 
·                       1 gruszka,
·                       1 cebula,
·                       1 pęczek natki pietruszki,
·                       porządna garść kapusty kiszonej (opcjonalnie ogórki kiszone),
·                       10 łyżek majonezu roślinnego ,
·                       2 – 3 łyżeczki dobrej jakości musztardy,
·                       1 łyżeczka czarnej soli i pieprz do smaku.
 Jeśli bardzo nie masz czasu to Bonduelle ma w ofercie też brokuły i groszek gotowane na parze, a następnie zamrożone. Wystarczy je rozmrozić lub na 3 minuty wrzucić do gorącej wody.

Przygotowanie:

Warzywa korzeniowe obrać, umyć, przekroić wzdłuż na pół, wyłożyć na papierze do pieczenia i piec do miękkości (ok. godziny w 180 stopniach). Jeśli ziemniaki będą duże to warto przekroić je na 4 części.
Brokuły i groszek ugotować na parze. Uwaga na rozgotowanie! Brokuły powinny być lekko twardawe, a więc wystarczy dosłownie kilka minut. Gotowanie możesz pominąć, jeśli kupisz warzywa mrożone, już ugotowane na parze.
Wszystkie warzywa po ugotowaniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Pokroić je w kostkę. Brokuły wystarczy podzielić na pojedyncze, małe różyczki.
Bardzo drobno pokroić cebulkę. Obrać  i pokroić gruszkę. Kapustę kiszoną odsączyć dokładnie i pokroić.

Wszystkie pokrojone składniki wymieszać z kukurydzą, groszkiem, posiekaną natką pietruszki, musztardą, majonezem, czarną solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. W razie potrzeby można dodać jeszcze innych, ulubionych przypraw. Przechowywać w lodówce.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...