Zdrowa jarzynowa sałatka bez jaj
Składniki:
· 10 niewielkich ziemniaków,
· 4 średnie marchewki,
· 2 niewielkie korzenie pietruszki,
· 1/4 niewielkiego selera,
· 1 brokuł,
· 1,5 szklanki mrożonego groszku (opcjonalnie z puszki),
· 1 puszka kukurydzy Bonduelle
· 1 gruszka,
· 1 cebula,
· 1 pęczek natki pietruszki,
· porządna garść kapusty kiszonej (opcjonalnie ogórki kiszone),
· 10 łyżek majonezu roślinnego ,
· 2 – 3 łyżeczki dobrej jakości musztardy,
· 1 łyżeczka czarnej soli i pieprz do smaku.
Jeśli bardzo nie masz czasu to Bonduelle ma w ofercie też brokuły i groszek gotowane na parze, a następnie zamrożone. Wystarczy je rozmrozić lub na 3 minuty wrzucić do gorącej wody.
Przygotowanie:
Warzywa korzeniowe obrać, umyć, przekroić wzdłuż na pół, wyłożyć na papierze do pieczenia i piec do miękkości (ok. godziny w 180 stopniach). Jeśli ziemniaki będą duże to warto przekroić je na 4 części.
Brokuły i groszek ugotować na parze. Uwaga na rozgotowanie! Brokuły powinny być lekko twardawe, a więc wystarczy dosłownie kilka minut. Gotowanie możesz pominąć, jeśli kupisz warzywa mrożone, już ugotowane na parze.
Wszystkie warzywa po ugotowaniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Pokroić je w kostkę. Brokuły wystarczy podzielić na pojedyncze, małe różyczki.
Bardzo drobno pokroić cebulkę. Obrać i pokroić gruszkę. Kapustę kiszoną odsączyć dokładnie i pokroić.
Wszystkie pokrojone składniki wymieszać z kukurydzą, groszkiem, posiekaną natką pietruszki, musztardą, majonezem, czarną solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. W razie potrzeby można dodać jeszcze innych, ulubionych przypraw. Przechowywać w lodówce.