CHLEB CZOSNKOWY przepis siostry Anastazji
Składniki:
· 400 g - mąki pszennej
· 100 g - mąki orkiszowej z pełnego przemiału
· 400 ml - wody
· 40 g - drożdży
· 1 łyżeczka - cukru
· 1 łyżeczka - soli
· 1 łyżka - ziół prowansalskich
· 3 ząbki - czosnku
· mleko
· czarnuszka
· smalec do posmarowania formy
· mąka do wysypania foremki
Przyrządzanie:
Drożdże przełożyć do miseczki, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 100 ml letniej wody, wymieszać i odstawić.
Do miksera wsypać mąkę, posolić, dodać roztarte w dłoniach zioła prowansalskie. Dolać resztę wody, dodać rozpuszczone drożdże. Dobrze zmiksować.
Dodać drobno posiekany czosnek. Jeszcze raz zmiksować.
Ciasto przełożyć do foremki (wysmarowanej smalcem i wysypanej mąką). Wyrównać, zwilżyć mlekiem i posypać czarnuszką.
Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 80 st. C. Następnie piec przez 45-50 minut w temp. 200 st. C.