poniedziałek, 22 maja 2017

CHLEB CZOSNKOWY przepis siostry Anastazji

CHLEB CZOSNKOWY przepis siostry Anastazji

Składniki: 
·                       400 g - mąki pszennej
·                       100 g - mąki orkiszowej z pełnego przemiału
·                       400 ml - wody
·                       40 g - drożdży
·                       1 łyżeczka - cukru
·                       1 łyżeczka - soli
·                       1 łyżka - ziół prowansalskich
·                       3 ząbki - czosnku
·                       mleko
·                       czarnuszka
·                       smalec do posmarowania formy
·                       mąka do wysypania foremki
Przyrządzanie:
Drożdże przełożyć do miseczki, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 100 ml letniej wody, wymieszać i odstawić.
Do miksera wsypać mąkę, posolić, dodać roztarte w dłoniach zioła prowansalskie. Dolać resztę wody, dodać rozpuszczone drożdże. Dobrze zmiksować.
Dodać drobno posiekany czosnek. Jeszcze raz zmiksować.
Ciasto przełożyć do foremki (wysmarowanej smalcem i wysypanej mąką). Wyrównać, zwilżyć mlekiem i posypać czarnuszką.
Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 80 st. C. Następnie piec przez 45-50 minut w temp. 200 st. C.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...