CHLEB Z GARNKA oD Marysi
SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej typ 550 lub 500
410 ml wody,
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie najlepiej rozpocząć wieczorem następnego dnia, ponieważ pierwsze wyrastanie trwa około 12 godzin. Ciasto musi przepracować, wyjścia nie ma. Do miski wysapuję mąkę i sól. W miseczce rozpuszczam drożdże z cukrem i letnią wodą. Do miski z mąką wlewam drożdże i mieszam łyżką. Mieszam ale nie wyrabiam ciasta, po prostu mąka musi się połączyć z płynem. Ciasto będzie klejące. Ja jeszcze dodałam 2 łyżki mąki, trzeba pamiętać, że każda mąka ma inna wchłanialność wody! Przykrywam torebką foliowa, ale nie szczelnie i zostawiam na noc. Rano wstawiam garnek z przykrywka do piekarnika i włączam go na 220-230 stopni. W tym czasie stolnicę wysypuję mąką wyskrobuję miękkie ciasto na deskę i składam kilka razy do środka. Kładę na ściereczce kuchennej zlepieniem do dołu lub zostawiam na desce wysypanej mąką, chleb będzie rozjeżdżał się delikatnie w placek. Gdy garnek się rozgrzeje, wyjmuje go lub tylko wysuwam, zdejmuje pokrywkę i wrzucam chleb zlepieniem do góry. Posypuję wierzch makiem lub kminkiem. Przykrywam garnek i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 30 minut. P0 30 minutach odkrywam i piekę kolejne 30-40 minut. Garnek delikatnie wyjmuję, chleb przekładam na kratkę do studzenia. Po wystygnięciu chleb z garnka jest gotowy do jedzenia!
Jak przeliczyć drożdże świeże na suszone?
Ilość drożdży świeżych wystarczy podzielić przez 2 i wyjdzie odpowiednia ilość drożdży suszonych instant.
Czyli na 15 g świeżych drożdży będzie to ok. 7 g drożdży suszonych (czyli paczka), z których nie trzeba już robić zaczynu.