wtorek, 23 maja 2017

Zupa zielony krem z sałaty masłowej

Zupa zielony krem z sałaty masłowej


Składniki

1 główka sałaty masłowej
1 łyżka masła
      1,2 l bulionu warzywnego
100 g ryżu
szczypiorek
sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Sałatę myjemy, „szarpiemy” na mniejsze kawałki i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Krótko dusimy pod przykryciem, zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy pod przykryciem 10 min, zestawiamy z ognia i miksujemy na gładko.

Zupę ponownie wstawiamy na palnik, dodajemy ryż i gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z posiekanym szczypiorem.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...