wtorek, 23 maja 2017

Czekoladowy krem

Czekoladowy krem

Krem:
·                     750 ml mleka
·                     2 żółtka
·                     200 g masła
·                     1/2 szklanki cukru
·                     100 g gorzkiej czekolady
·                     80 g mąki ziemniaczanej
·                     80 g mąki pszennej
·                     2 łyżeczki cukru wanilinowego
.
Przygotuj krem.
500 ml mleka zagotuj z cukrem. W pozostałym mleku wymieszaj żółtka,obie mąki , oraz cukier wanilinowy. Ugotuj budyń/ Następnie odstaw aby ostygł. Czekoladę rozpuść i ostudź.
Masło utrzyj na puch. Porcjami dodawaj ostudzony budyń. Na koniec dodaj czekoladę i dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowany krem wyłóż na ciasto i przykryj drugim blatem. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...