SERNIK W CIEŚCIE KAKAOWYM
Składniki ciasta :
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
3 jajka
4 łyżki śmietany
Składniki masy serowej:
1300 g sera białego półtłustego
150 g masła
2 szklanki cukru pudru
10 jajek
2 budynie śmietankowe
2 łyżeczki esencji cytrynowej
150 g rodzynek
70 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
Wykonanie ciasta:
Do miski wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o drobnych oczkach prosto do miski z mieszanką suchych składników. Rozcieramy dłońmi do chwili uzyskania jednolitej mieszaniny. Dodajemy cukier i ponownie mieszamy. Dajemy jajka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części, owijamy folią i wkładamy na co najmniej 2 godziny do zamrażalnika. Ciasto można zrobić dziś na jutro.
Wykonanie masy serowej:
Białka oddzielamy od żółtek. Rodzynki przelewamy na sitku wrzątkiem i odstawiamy do osączenia. Skórkę pomarańczową drobniutko kroimy w kosteczkę, mieszamy z rodzynkami i obtaczamy w 1 łyżce mąki pszennej. Masło ucieramy, dodajemy żółtka, cukier puder i nadal ucierając dajemy porcjami ser zmielony dwukrotnie na maszynce. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i esencję cytrynową, dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z masą serową.
Wykonanie sernika:
Dwie części zmrożonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost na dno formy ( wym. 28x40cm)wyłożonej papierem do pieczenia. Obtoczone w mące bakalie dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy do formy, a na to ścieramy pozostałe ciasto.
Sernik pieczemy ok. 1 godz. początkowo w temp. 180°c przez 15 minut, a następnie ok. 45 minut w temp. 200°C. Po upieczeniu pozostawiamy przez 10 - 15 minut w wyłączonym piekarniku.