Faszerowana cukinia
Składniki
3 małe cukinie
500 gram mięsa mielonego
1 puszka pomidorów w zalewie w kawałkach
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
100 gram startego sera żółtego
słodka i ostra papryka
zioła prowansalskie
sól,pieprz
olej do smażenia
500 gram mięsa mielonego
1 puszka pomidorów w zalewie w kawałkach
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
100 gram startego sera żółtego
słodka i ostra papryka
zioła prowansalskie
sól,pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania przepisu:
Cukinie myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Każdą cukinię oprószamy solą i pozostawiamy na czas przygotowania mięsa.Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy cebulę i czosnek, chwilę smażymy, dodajemy mięso mielone.Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, chwilę razem smażymy. Doprawiamy do smaku papryką , solą, pieprzem, dodajemy roztarte zioła prowansalskie. Do przestudzonego mięsa dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Gotowym farszem napełniamy cukinie, przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy w piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.