poniedziałek, 15 maja 2017

Faszerowana cukinia

Faszerowana  cukinia


Składniki

3 małe cukinie

500 gram mięsa mielonego

1 puszka pomidorów w zalewie w kawałkach

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

100 gram startego sera żółtego

słodka i ostra papryka 

zioła prowansalskie

sól,pieprz

olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

 Cukinie myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Każdą cukinię oprószamy solą i pozostawiamy na czas przygotowania mięsa.Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy cebulę i czosnek, chwilę smażymy, dodajemy mięso mielone.Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, chwilę razem smażymy. Doprawiamy do smaku papryką , solą, pieprzem, dodajemy roztarte zioła prowansalskie. Do przestudzonego mięsa dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Gotowym farszem napełniamy cukinie, przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy w piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...