poniedziałek, 15 maja 2017

Zupa cebulowa z grzankami i serem

Zupa cebulowa z grzankami i serem


Składniki

1 litr bulionu,
1 kg cebuli,
 bułka 
 ser żółty,
sól,
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:


 Bułkę kroimy w drobną kostkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. ok 150 st. Co parę minut zaglądamy i mieszamy aby równo się zarumieniła.  Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy odrobinę soli i pieprzu i smażymy na oleju. Kiedy cebula będzie miękka blenderujemy ją do uzyskania jednolitej masy. Do gotującego się bulionu wlewamy masę cebulową, chwilkę gotujemy i doprawiamy do smaku. Po nalaniu do talerzy dodajemy grzanki i posypujemy serem.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...