Młoda kapusta
Składniki:
1 młoda główka kapusty
2 marchewki
2 łodygi selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 pomidory
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki octu
2 łyżeczki cukru
½ łyżeczki papryki
sól
pieprz
zasmażka:
3 łyżeczki mąki
2 szklanki wody
Przygotowanie:
Kapustę pokroić, opłukać. Włożyć do garnka, dodać liść laurowy i ziele angielskie.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i seler naciowy. Smażyć ok. 5 minut. Przykryć, poddusić jeszcze chwilę, tak aby warzywa lekko zmiękły. Dodać do kapusty, wlać wodę, zagotować na małym ogniu ok. 15 minut.
Dodać pomidory, wcześniej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, ocet, paprykę, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Przygotować zasmażkę. Rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, smażyć ok. 3 minuty, dodać mąkę, wymieszać dolewając płyn z gotowanej kapusty. Zawartość przelać do garnka z kapustą, wymieszać, podgrzać, aby zasmażka zagęściła kapustę. Dodać pokrojony koperek. Chwilę poddusić.
Tak otrzymamy kapustę z zasmażką np. jako dodatek do obiadu. Jeśli chcemy bardziej kalorycznie dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę pokrojoną w kostkę lub plasterki i uzyskujemy danie a`la bigos.