piątek, 12 maja 2017

Polędwiczki z kurczaka gotowane na parze

Polędwiczki z kurczaka gotowane na parze

 

 Składniki:

8 polędwiczek z kurczaka
1 łyżeczka całej kolendry
2 ziarenka ziela angielskiego
10 ziarenek czarnego pieprzu
1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki w płatkach (lub w proszku)
      4 łyżki oleju
6 gałązek natki pietruszki
2 duże ząbki czosnku
ok. 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Do moździerza przełożyć kolendrę, ziele angielskie, pieprz i płatki papryki. Dokładnie utrzeć. Olej przelać do miseczki. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, utarte przyprawy i sól. Dokładnie wymieszać. Marynatą zalać polędwiczki z kurczaka. Wymieszać dokładnie, żeby marynata pokryła mięso w całości. Mięso w marynacie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin. Zamarynowane mięso ułożyć w garnku do gotowania na parze. Garnek przykryć. Mięso gotować ok. 20 minut od momentu zagotowania się wody.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...