Krem z brukselki z pulpetami
Składniki:
Na pulpety:
1kg mięso z kurczaka lub indyka
3 łyżki otrąb owsianych
2 jajka
pieprz i sól do smaku
Zupa:
50 dag brukselki
mała marchewka
pół szklanki groszku mrożonego
pełna garść zielonej fasolki szparagowej
2 różyczki kalafiora
kawałek pora
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowuję pulpety. Mięso mielę , dodaję jajka, otręby , przyprawiam solą i pieprzem, mieszam, następnie wyrabiam dokładnie ręką, do momentu aż masa mięsna nabierze odpowiedniej formy. Formuje pulpety.
W garnku nastawiam wodę , jakieś 2 i pół litra , uformowane pulpeciki kładę na wrzątek i gotuję 15 minut na małym gazie. Po ugotowaniu wyciągam je łyżką cedzakową i odkładam w przykrytym naczyniu, aby nie ostygły.
W garnku nastawiam wodę , jakieś 2 i pół litra , uformowane pulpeciki kładę na wrzątek i gotuję 15 minut na małym gazie. Po ugotowaniu wyciągam je łyżką cedzakową i odkładam w przykrytym naczyniu, aby nie ostygły.
Teraz zupa, do wywaru z gotowania pulpetów wkładam brukselkę ( trzeba ją obrać i umyć ), groszek, fasolkę , obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i kawałki pora. Gotuję do miękkości , jakieś 15 -50 minut, na koniec miksuję na krem , doprawiam do smaku. Podaję gorącą z pulpetami.