SAŁATKA Z JAJKAMI, BOCZKIEM I GRZANKAMI
Składniki
sałata rzymska
3 jajka ugotowane na twardo
5 plastrów wędzonego boczku
4 kromki jasnego chleba
Składniki na sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżka octu balsamicznego
duży ząbek czosnku
łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
Przygotowanie:
Boczek pokrój w paski i obsmaż je na patelni. Odlej wytopiony tłuszcz. Chleb pokrój w kostkę i zrób grzanki na patelni, na której smażył się boczek. Sałatę dokładnie umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Ułóż na niej grzanki, boczek i przekrojone na pół jajka. Czosnek przeciśnij przez praskę i dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu. Polej sałatkę sosem przed podaniem.