piątek, 30 czerwca 2017

OGÓRKI Z CZOSNKIEM


OGÓRKI Z CZOSNKIEM

Składniki:

3 kg ogórków
1/2 kg małej cebuli
2 duże lub 3 mniejsze główki czosnku
koper, ziele, liść laurowy

ZALEWA:

¾ szklanki cukru
1 szklanka octu
2 szklanki wody.

Młode ogórki wyszorować , uciąć końce i nie obierając ze skórki pokroić w grube plastry. Posolić do smaku i zostawić na noc.
Cebulę pokroić w pół krążki, czosnek obrać  i zostawić całe ząbki- jak są bardzo duże przekroić.
Na dnie każdego słoika ułożyć koper, następnie układać plastry ogórków, cebulę, czosnek, na końcu dodać kawałek liścia laurowego i 1-2 ziarenka  ziela angielskiego. Ogórki zalać gorącą zalewą i pasteryzować ok. 5 min


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...