ROLADA ZIEMNIACZANA
Składniki na 2 rolady:
( tyle potrzebuję na jeden obiad)
6-7 niewielkich ziemniaków
ok. 20 plastrów wędzonego boczku
1 jajko
posiekane świeże zioła: szczypiorek, koperek i natka pietruszki
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, jeszcze gorące dokładnie utłuc na gładką masę. Do gorącej masy dodać posiekane zioła, doprawić ją do smaku solą i pieprzem. Dodać żółtko, wymieszać. Dodać ubitą na sztywno pianę, delikatnie wymieszać by wszystko się połączyło. Masę ziemniaczaną wyłożyć na rozłożone płasko plastry boczku (muszą zachodzić na siebie) i pomagając sobie długim nożem delikatnie zwijać roladę. Boki dodatkowo zabezpieczyć plastrami boczku, po czym usmażyć roladę na rumiano z każdej strony około 3 min z każdej strony (pod przykryciem, nie za duży ogień). Podawać z surówką.