wtorek, 4 lipca 2017

Galaretka drobiowa

Galaretka drobiowa

Składniki:

4 nóżki z kurczaka

2 porcje rosołowe

2 ząbki czosnku

5 liści laurowych

5 ziaren ziela angielskiego

1 jako

1 cytryna

1 szklanka marchewki z groszkiem

½ puszki kukurydzy

żelatyna, sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby było przykryte. Dodajemy 2 łyżeczki soli i nastawiamy do gotowania.
Kiedy na powierzchni wody zaczną zbierać się szumowiny, dokładnie je zbieramy i dodajemy przyprawy z dwoma ząbkami czosnku w łupinach.
Wszystko gotujemy około godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości.
Po ugotowaniu przecedzamy przez sito wywar, tak aby był jak najbardziej klarowny.
Mięso obieramy i kroimy na drobne kawałki.
              
Gotujemy na twardo jedno jajko i podgotowujemy w osolonej wodzie marchewkę z groszkiem. Warzywa powinny być kruche.
Jajko kroimy w plasterki. Układamy wszystko warstwami w pucharkach lub miseczkach. W gorącym wywarze rozpuszczamy żelatynę i zalewamy mięso z warzywami. Odstawiamy do lodówki na dwie godziny.
Podajemy z sokiem z cytryny i świeżą pietruszką.



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...