Galaretka drobiowa
Składniki:
4 nóżki z kurczaka
2 porcje rosołowe
2 ząbki czosnku
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
1 jako
1 cytryna
1 szklanka marchewki z groszkiem
½ puszki kukurydzy
żelatyna, sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby było przykryte. Dodajemy 2 łyżeczki soli i nastawiamy do gotowania.
Kiedy na powierzchni wody zaczną zbierać się szumowiny, dokładnie je zbieramy i dodajemy przyprawy z dwoma ząbkami czosnku w łupinach.
Wszystko gotujemy około godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości.
Po ugotowaniu przecedzamy przez sito wywar, tak aby był jak najbardziej klarowny.
Mięso obieramy i kroimy na drobne kawałki.
Kiedy na powierzchni wody zaczną zbierać się szumowiny, dokładnie je zbieramy i dodajemy przyprawy z dwoma ząbkami czosnku w łupinach.
Wszystko gotujemy około godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości.
Po ugotowaniu przecedzamy przez sito wywar, tak aby był jak najbardziej klarowny.
Mięso obieramy i kroimy na drobne kawałki.
Gotujemy na twardo jedno jajko i podgotowujemy w osolonej wodzie marchewkę z groszkiem. Warzywa powinny być kruche.
Jajko kroimy w plasterki. Układamy wszystko warstwami w pucharkach lub miseczkach. W gorącym wywarze rozpuszczamy żelatynę i zalewamy mięso z warzywami. Odstawiamy do lodówki na dwie godziny.
Podajemy z sokiem z cytryny i świeżą pietruszką.
Jajko kroimy w plasterki. Układamy wszystko warstwami w pucharkach lub miseczkach. W gorącym wywarze rozpuszczamy żelatynę i zalewamy mięso z warzywami. Odstawiamy do lodówki na dwie godziny.
Podajemy z sokiem z cytryny i świeżą pietruszką.