piątek, 21 lipca 2017

Koperkowa i bitki


Koperkowa i bitki

porcja dla jednej osoby w diecie cukrzycowej


Składniki:
 100 g włoszczyzny z małą ilością marchewki, ziemniak, łyżka koperku,
 100 g cielęciny,
 cebula,
łyżka oleju rzepakowego,
 2 łyżki kaszy jęczmiennej,
100 g białej kapusty,
1/4 marchewki,
 łyżka jogurtu naturalnego,
 ząbek czosnku,
Wykonanie:
 Włoszczyznę i ziemniaka ugotuj na wywarze z chudego mięsa, kostce rosołowej albo bulionetce. Dodaj koperek i dopraw do smaku. Cielęcinę pokrój w plastry, obsmaż na patelni i przełóż do rondla. Cebulę pokrój w  kostkę, zrumień, wrzuć do rondla z bitkami. Wlej  50 ml wody, duś do miękkości. Kapustę poszatkuj, marchewkę zetrzyj. Do jogurtu wyciśnij ząbek czosnku, dopraw solą i pieprzem.

Do picia: szklanka soku grejpfrutowego bez cukru

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...