Koperkowa i bitki
porcja dla jednej osoby w diecie cukrzycowej
Składniki:
100 g włoszczyzny z małą ilością marchewki, ziemniak, łyżka koperku,
100 g cielęciny,
cebula,
łyżka oleju rzepakowego,
2 łyżki kaszy jęczmiennej,
100 g białej kapusty,
1/4 marchewki,
łyżka jogurtu naturalnego,
ząbek czosnku,
Wykonanie:
Włoszczyznę i ziemniaka ugotuj na wywarze z chudego mięsa, kostce rosołowej albo bulionetce. Dodaj koperek i dopraw do smaku. Cielęcinę pokrój w plastry, obsmaż na patelni i przełóż do rondla. Cebulę pokrój w kostkę, zrumień, wrzuć do rondla z bitkami. Wlej 50 ml wody, duś do miękkości. Kapustę poszatkuj, marchewkę zetrzyj. Do jogurtu wyciśnij ząbek czosnku, dopraw solą i pieprzem.
Do picia: szklanka soku grejpfrutowego bez cukru