sobota, 8 lipca 2017

ROLADKI Z CUKINII I RUKOLI

ROLADKI Z CUKINII I Rukoli


Składniki

1 cukinia (ok. 300 g)
1 bakłażan (ok. 300 g) lub rukolę
200 g kremowego serka śmietankowego
100 g czerwonej papryki
1-2 ząbki czosnku
olej
sól
pieprz

Przygotowanie:

Cukinię i umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem pokrój wzdłuż na cienkie plasterki. Każdy plaster posmaruj z obu stron niewielką ilością oleju i obsmaż na patelni zwykłej lub grillowej. Następnie ułóż je na papierowym ręczniku, by osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją w drobną kostkę. Do serka dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na plastrze cukini ułóż rukolę. Posmaruj serkiem, zwiń formując roladki, zepnij wykałaczkami. Wstaw do lodówki na ok. 1 godz.
Uwaga: Zamiast rukoli możesz dodać plastry bakłażana. Posyp je solą, odstaw na ok. 15 minut, opłucz wodą i osusz, by pozbyć się goryczki.




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...