poniedziałek, 17 lipca 2017

Szybka zupa - bulion warzywny

Szybka zupa - bulion warzywny

Do garnka wkładamy pokrojone:
- 1 cebulę
- 1 marchewkę
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 ziemniaka
Dodajemy:
- kilka pieczarek przekrojonych na połówki
- 3 całe ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- 1 łyżkę sosu sojowego
Solimy i pieprzymy do smaku. Następnie wlewamy 2 l zimnej wody, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, gotujemy. Gdy warzywa miękkie  zagęszczamy śmietaną.
Jeśli chcesz z ryżem to nie zagęszczaj śmietaną tylko:
Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Gorący przełóż do miseczek. Bulion warzywny przecedź, żółtko rozmieszaj z odrobiną bulionu i wlej do garnka z przecedzonym bulionem, podgrzej, ale już nie doprowadzaj do wrzenia. Rozlej złocisty bulion do miseczek z gorącym ryżem.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...