ZUPA KREM Z Warzyw
Składniki
1/2 główki dużego kalafiora
duża cebula
2 średnie marchewki
4 młode duże ziemniaki
kawałek świeżego imbiru
1-2 ząbki czosnku
łyżka masła
1 litr bulionu drobiowego
1/4 łyżeczki curry w proszku
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
15 ml śmietanki kremówki
sól
pieprz
kilka gałązek grubego szczypioru
ziarenka czerwonego pieprzu do dekoracji
Przygotowanie:
Kalafior podziel na różyczki, umyj pod bieżącą wodą. Marchewkę oraz ziemniaki obierz i umyj. Marchewkę pokrój w plasterki a ziemniaki w kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz z łupin a korzeń imbiru ze skórki (możesz to zrobić za pomocą łyżeczki) i drobno posiekaj. Szczypior umyj, osusz i pokrój.
W garnku roztop masło, dodaj cebulę, czosnek, imbir i przesmaż. Wlej bulion, dodaj marchewkę, ziemniaki oraz kalafior i gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Kilka różyczek kalafiora wyjmij łyżką cedzakową i odłóż do dekoracji. Gdy zupa nieco przestygnie, zmiksuj ją blenderem, dopraw curry, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Zupę rozlej do talerzy, zabiel śmietanką i udekoruj odłożonymi różyczkami kalafiora, posyp siekanym szczypiorem i udekoruj ziarenkami czerwonego pieprzu.