Ciasto z malinami
Składniki na ciasto:
2 1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru kryształu
5 żółtek
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
składniki na ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem. Ciasto dzielimy na 2 części
większy kawałek ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę o wymiarach 24 x 24
mniejszą część ciasta dajemy do zamrażalnika.
Pianka budyniowa:
Składniki:
5 białek
1 szklanka cukru pudru
2 budynie śmietankowe
100 ml oleju
Wykonanie
białka ubić, dodać pod koniec cukier puder. Potem jak piana gotowa dodać budyń a na końcu wlać olej.
ciasto które mamy wyłożone na blaszce możemy podpiec wcześniej w piekarniku na 15 minut
gdy masa budyniowa jest gotowa wylewamy mniejszą część masy na ciasto, na to dajemy owoce: W przepisie maliny, ale można dodać takie owoce jakie mamy. Wszystko zalewamy pozostałą częścią masy.
na wierzch ścieramy ciasto wyjęte z zamrażalnika i całe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika /pieczemy w 180 st