Pieczone golonki z indyka
Składniki:
6 golonek z indyka
na marynatę:
5 – 6 łyżek oleju
3 łyżeczki musztardy
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka tymianku
2 listki laurowe
duża szczypta rozmarynu
duża szczypta pieprzu cayenne
sól, pieprz
Przygotowanie:
Czosnek kroję w drobniutką kostkę i daję do miseczki.
Następnie do miseczki dodaję olej, listki laurowe, które rozkruszam i pozostałe przyprawy marynaty, całość dokładnie mieszam – marynata jest gotowa.
Następnie do miseczki dodaję olej, listki laurowe, które rozkruszam i pozostałe przyprawy marynaty, całość dokładnie mieszam – marynata jest gotowa.
Teraz umyte i osuszone golonki indycze układam w naczyniu żaroodpornym i dokładnie smaruję marynatą ( tak żeby całe były nią pokryte).
Naczynie wstawiam do lodówki na noc do zamarynowania golonek.
Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę.
Golonki będę piekła około 120 minut w temperaturze 180 stopni, 60 minut pod przykryciem i 60 minut bez przykrycia, pod koniec pieczenia polewam golonki zgromadzonym sosem w naczyniu 2 – 3 razy (co około 5 minut i nadal piekę).
Naczynie wstawiam do lodówki na noc do zamarynowania golonek.
Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę.
Golonki będę piekła około 120 minut w temperaturze 180 stopni, 60 minut pod przykryciem i 60 minut bez przykrycia, pod koniec pieczenia polewam golonki zgromadzonym sosem w naczyniu 2 – 3 razy (co około 5 minut i nadal piekę).
Golonki z indyka są gotowe można podawać, mięso jest delikatne i bardzo smaczne.