Żeberka pieczone w coca coli
Składniki:
1 kg żeberek
0,5 litra coca coli
1 łyżka masła
Marynata:
2 łyżeczki soli (plus 1 łyżka dodatkowo)
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
1 łyżeczka ostrej papryki
3 ząbki czosnku
Wykonanie:
Żeberka myjemy, osuszamy i nacieramy solą (około 1 łyżki soli). W miseczce przygotowujemy marynatę: mieszamy 2 łyżeczki soli z sosem sojowym, olejem, papryką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Żeberka smarujemy marynatą, odstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Po tym czasie podsmażamy je na 1 łyżce masła ze wszystkich stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy resztką marynaty i zalewamy coca colą. Pieczemy w 180 C przez 1,5 godziny pod przykryciem, następnie 0,5 godziny bez pokrywki.