Znakomita przekąska z parówek
Składniki:
1 kg parówek cienkich,
3-4 cebule,
główka czosnku,
papryczki chilli (na każdy słoik jedna papryczka),
liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty.
ZALEWA:
1 szklanka octu 10%, 3 szklanki wody, 3 łyżeczki cukru, łyżeczka soli.
Wodę zagotować z octem, cukrem i solą i odstawić do wystudzenia.
1 szklanka octu 10%, 3 szklanki wody, 3 łyżeczki cukru, łyżeczka soli.
Wodę zagotować z octem, cukrem i solą i odstawić do wystudzenia.
Przygotowanie:
Na dno każdego słoika układamy grubą warstwę cebuli. Z parówek ściągnąć folię, przeciąć na pół (żeby były mniejsze kawałki) i układać w słoiku. Dodać papryczkę, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Na wierzchu ma być cebula.
Parówki zalać zalewą i odstawić w chłodne miejsce (piwnica, spiżarka, ostatecznie lodówka). Pyszności te mogą stać nawet pół roku. Jeśli mają być na dłużej najlepiej zapasteryzować.
Parówki zalać zalewą i odstawić w chłodne miejsce (piwnica, spiżarka, ostatecznie lodówka). Pyszności te mogą stać nawet pół roku. Jeśli mają być na dłużej najlepiej zapasteryzować.