BURACZKI Z PAPRYKĄ
Składniki:
5 kg buraczków,
3 kg papryki czerwonej,
2 kg cebuli,
1 szkl octu,
1 szkl oleju,
3/4 szkl cukru,
3 łyżki soli.
Przygotowanie:
Buraczki dokładnie umyć, nie obierać, ugotować do miękkości (około 2 h). Po ugotowaniu zalać zimną wodą i obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub w malakserze z tarczą o grubych oczkach.
Paprykę oczyścić, pokroić w cienkie paseczki grubości około 3 mm, długości około 3 cm.
Cebulę obrać i pokroić w podobne paseczki.
Ocet, olej, cukier i sól zagotować.
Paprykę i cebulę zalać zagotowaną zalewą i gotować od miękkości (około 1 h).
Po tym czasie dołożyć buraczki i wszystko dokładnie wymieszać. Nie gotować. W razie potrzeby przyprawić.
Nakładać do słoików i pasteryzować około 30 minut.