poniedziałek, 4 września 2017

Przykładowy dzienny jadłospis przy dnie moczanowej

Dna moczanowa – jadłospis
I Dzień ŚNIADANIE:

  Placuszki z serka wiejskiego z dodatkiem startego jabłka. Kanapki z pieczywem graham posmarowanego margaryną wysokogatunkową,  z dodatkiem  gotowanej szynki oraz warzyw – rzodkiewki, ogórka. Słaba herbata.

 II ŚNIADANIE: 

Sałatka z awokado, rukoli, pomidorów, papryki, jajka z dodatkiem sosu z oliwy z oliwek i ziół. 

OBIAD: 

Krem z dyni z grzankami pszennymi. Ziemniaki z gotowaną piersią z indyka w sosie warzywnym, surówka z buraków, kompot. 

PODWIECZOREK: 

Koktajl z jogurtu naturalnego, pomarańczy, kiwi i orzechów. 

KOLACJA: 

Papryka nadziewana ryżem brązowym i warzywami. Herbata owocowa.

II Dzień



I śniadanie

kasza jaglana z jabłkiem: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej, średnie jabłko starte na tarce, łyżka rodzynek, szczypta cynamonu, 1/2 małego opakowania jogurtu, łyżeczka siemienia lnianego mielonego, łyżeczka miodu
kefir/jogurt naturalny 1,5%
herbatka owocowa - 200 g (1 szklanka)
II śniadanie

chleb graham - 70 g (2 kromki)
margaryna - 5 g (1 łyżeczka)
jajko na twardo - 50 g (1 sztuka)
sałatka z pomidora, rukoli, ogórka i papryki z dodatkiem oleju lnianego i prażonych pestek słonecznika - talerzyk deserowy
woda
mandarynki - 2 sztuki

Obiad

zupa jarzynowa na wywarze z jarzyn - 300 g (1 niepełny talerz), zabielana jogurtem 2% - 20 g (1 łyżka)
kurczak pieczony bez skóry - skrzydełko
olej rzepakowy - 5 g (1 łyżeczka)
ryż - 85 g (1/3 talerza)
surówka z buraczków z dodatkiem oleju rzepakowego - 200 g
herbatka owocowa - 200 g (1 szklanka)

Podwieczorek

jogurt naturalny 1,5% - 200 g (1 szklanka)
banan - 170 g (1 sztuka)
migdały - garść
woda

Kolacja

kasza gryczana z bakłażanem, pomidorami i natką: 1/2 szklanki kaszy gryczanej suchej, 1 mały bakłażan, 2 pomidory, 1/3 dużego pęczka natki, łyżeczka oliwy do smażenia, sól, pieprz
herbatka owocowa - 200 g (1 szklanka)

III Dzień

I śniadanie

omlet z papryką i szynką drobiową: 2 jajka, łyżka mąki, 1/2 czerwonej papryki, 1 plasterek wędliny drobiowej, 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego do smażenia, bazylia lub szczypiorek w zależności od upodobań
jogurt - szklanka
herbatka owocowa - 200 g (1 szklanka)

II śniadanie

kanapki z pastą z awokado i serka białego chudego: 1 dojrzałe awokado, 150 g sera białego chudego, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1/3 cytryny, sól, pieprz
2 kromki pieczywa razowego
1 łyżeczka margaryny
jabłko
woda

Obiad

barszcz ukraiński na wywarze z jarzyn (300 g), zabielany jogurtem - 1 niepełny talerz
filet z dorsza - 100 g
olej rzepakowy - 10 g
ziemniaki - 200 g
surówka z białej kapusty i kiszonych ogórków z niewielkim dodatkiem oleju lnianego - 150 g
herbatka owocowa - 200 g (1 szklanka)

Podwieczorek

orzechy włoskie - garść
pomarańcza - 1 sztuka
woda

Kolacja

sałatka jarzynowa z majonezem light - talerzyk deserowy
bułka grahamka
margaryna - 2 łyżeczki
twarożek z sera białego - 150 g
herbatka owocowa - 200 g (1 szklanka)


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...