Ćwiartki, UDKA lub Pałki W POMIDORACH
Składniki:
5 pomidorów
marchewka
cebula
czerwona papryka
3 ząbki czosnku
6-8 udek, ćwiartek, pałek z kurczaka
sól, pieprz
2 łyżeczki susz. oregano
300 ml bulionu
trochę mąki do oprószenia mięsa
olej do smażenia
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Pomidory pokrój (możesz je sparzyć i zdjąć skórkę). Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Paprykę przekrój, usuń pestki, miąższ pokrój w paseczki lub kostkę. Mięso oprósz solą, pieprzem, a następnie mąką. Zrumień ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju, zdejmij z patelni. Na tłuszczu ze smażenia podduś warzywa. Wlej bulion. Przypraw solą, pieprzem i oregano. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i duś kilka minut. Do pomidorowego sosu włóż mięso, duś do miękkości. Podawaj z ryżem lub kaszą.