sobota, 16 września 2017

ĆWIARTKI, UDKA LUB PAŁKI W POMIDORACH

 Ćwiartki, UDKA lub Pałki  W POMIDORACH


Składniki:

5 pomidorów
marchewka
cebula
czerwona papryka
3 ząbki czosnku
6-8 udek, ćwiartek, pałek z kurczaka
sól, pieprz
2 łyżeczki susz. oregano
300 ml bulionu
trochę mąki do oprószenia mięsa
olej do smażenia
natka pietruszki

Sposób przygotowania:


 Pomidory pokrój (możesz je sparzyć i zdjąć skórkę). Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Paprykę przekrój, usuń pestki, miąższ pokrój w paseczki lub kostkę. Mięso  oprósz solą, pieprzem, a następnie mąką. Zrumień ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju, zdejmij z patelni. Na tłuszczu ze smażenia podduś warzywa. Wlej bulion. Przypraw solą, pieprzem i oregano. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i duś kilka minut. Do pomidorowego sosu włóż mięso, duś do miękkości.  Podawaj z ryżem lub kaszą.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...