sobota, 16 września 2017

TARTA Z GRZYBAMI

TARTA Z GRZYBAMI

Składniki

Masło 150g
mąka 300g
żółtko 2 szt.
woda100ml
sól do smaku

Składniki

Śmietanka 42% 100 ml
Śmietana 18% 1 łyżka na porcję
cebula 1 średnia sztuka
masło 1 łyżka
podgrzybek świeży, borowik lub kurki świeże lub mrożone 250 g
pieczarka świeża 6 średnich sztuk
mąka 1 łyżeczka
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło. Całość posiekać nożem. Dodać żółtka, wodę i sól do smaku. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temp. 200 st. C.
Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki, borowiki, kurki oczyścić, krótko obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Dodać mąkę i wszystko razem dobrze wymieszać. Dolać śmietankę oraz doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Zagotować powstały farsz i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę piec w piekarniku w temp. 180 st. C, a ż się zrumieni.
Podawać z jogurtem naturalnym lub wg własnego gustu.




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...