Sos grzybowy
Składniki:
500 g grzybów
60 g masła - około 3 łyżki
mała cebula
4 ząbki czosnku
200 ml śmietanki słodkiej 30%
pół pęczka świeżej pietruszki
po pół łyżeczki soli i pieprzu
3 łyżki octu jabłkowego
Wykonanie:
Grzyby dobrze oczyść z piaski, mchu, igieł i innych leśnych pozostałości. Jeśli małe grzybki, wystarczy podzielić je na pół. Większe na kawałki do 3 cm.
Na patelni umieść masło (najlepiej klarowane) oraz poszatkowaną cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Całość smażyć na średniej mocy palnika przez 5 minut. Dodać grzyby.
Grzyby razem z zeszkloną cebulą smażyć około 20 minut. Mieszając w trakcie smażenia. Dodać śmietankę, przyprawy oraz posiekaną pietruszkę i ocet jabłkowy. Wymieszaj sos dokładnie łyżką najlepiej drewnianą przez ok. 5 min, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły
Na patelni umieść masło (najlepiej klarowane) oraz poszatkowaną cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Całość smażyć na średniej mocy palnika przez 5 minut. Dodać grzyby.
Grzyby razem z zeszkloną cebulą smażyć około 20 minut. Mieszając w trakcie smażenia. Dodać śmietankę, przyprawy oraz posiekaną pietruszkę i ocet jabłkowy. Wymieszaj sos dokładnie łyżką najlepiej drewnianą przez ok. 5 min, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły
Jest świetny do różnych dań np. do placków ziemniaczanych, smaczny z dowolnym makaronem, do mięs podawanych z kaszami, idealny obok jajecznicy z kawałkiem pieczywa, doskonały do wszelkich wytrawnych placków i kotletów .