Obiadowa PIECZEŃ RZYMSKA Rolowana
Składniki
800 g mięsa mielonego,
1 łyżeczka mielonej papryki,
2 jajka,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
200g natki pietruszki,
150 g wędzonej karkówki,
200 g żółtego sera.
Przygotowanie:
Mielone mięso włożyć do miski. Dodać jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić mieloną papryką, solą i pieprzem. Wyrobić masę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Na blacie kuchennym położyć arkusz folii aluminiowej. Rozsmarować na nim masę mięsną, formując prostokąt o wymiarach 25x30 cm.
Całą powierzchnię pokryć plastrami wędzonej karkówki. Posypać natką pietruszki. Porozkładać plasterki sera. Za pomocą folii zwinąć mięso w roladę. Jeszcze raz owinąć roladę folią. Ułożyć w brytfannie.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po ok. 45 minutach pieczenia zdjąć folię i przyrumienić mięso. W razie potrzeby podlewać wodą.