Marynowane rydze
Składniki na marynatę:
3 szklanki wody
1/2 szklanki octu
1/3-1/2 szklanki cukru ( w zależności od preferencji smakowych)
1 łyżka soli
1 cebula
listek laurowy
po 2 ziarenka ziela angielskiego
po 1/2 łyżeczki gorczycy na słoik
Zagotowujemy składniki marynaty, lekko je studzimy.
3 szklanki wody
1/2 szklanki octu
1/3-1/2 szklanki cukru ( w zależności od preferencji smakowych)
1 łyżka soli
1 cebula
listek laurowy
po 2 ziarenka ziela angielskiego
po 1/2 łyżeczki gorczycy na słoik
Zagotowujemy składniki marynaty, lekko je studzimy.
Przygotowanie:
Grzyby płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka, po czym zalewamy je gorącą wodą i zagotowujemy 5-10 minut w zależności od wielkości grzybów z odrobina octu, aby nie zmieniły koloru. Przygotowujemy marynatę gotując wodę z octem, solą, cukrem, pokrojoną w plasterki cebulą, liściem laurowym. Cukru można dać więcej w zależności od preferencji.
Odcedzamy grzyby i studzimy zalewę.
Rydze wkładamy do wyparzonych słoiczków, dodając krążki cebuli, po 2 ziarenka ziela angielskiego oraz 1/2 łyżeczki gorczycy.
Zalewamy rydze przestudzoną zalewą. Słoiczki dokładnie zakręcamy, wkładamy do garnka wyłożonego ściereczką, zalewamy wodą do ok. 3/4 wysokości, po czym pasteryzujemy 10 minut od zagotowania lub w piekarniku w 100 stopniach 30 minut.
Wyjmujemy słoiczki z rydzami marynowanymi, odwracamy do góry dnem, pozostawiamy do ostudzenia.
Odcedzamy grzyby i studzimy zalewę.
Rydze wkładamy do wyparzonych słoiczków, dodając krążki cebuli, po 2 ziarenka ziela angielskiego oraz 1/2 łyżeczki gorczycy.
Zalewamy rydze przestudzoną zalewą. Słoiczki dokładnie zakręcamy, wkładamy do garnka wyłożonego ściereczką, zalewamy wodą do ok. 3/4 wysokości, po czym pasteryzujemy 10 minut od zagotowania lub w piekarniku w 100 stopniach 30 minut.
Wyjmujemy słoiczki z rydzami marynowanymi, odwracamy do góry dnem, pozostawiamy do ostudzenia.