niedziela, 17 września 2017

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną
Składniki:
200 g ziemniaków po obraniu
130 g odciśniętej kapusty kiszonej
1/2 średniej cebuli lub cała mniejsza
ząbek czosnku
50 g boczku wędzonego surowego
2 jajka
mąka
szczypta „jarzynki”
sól w razie potrzeby – kapusta i boczek są słone
pieprz do smaku
olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

Jeśli kapusta jest zbyt słona, przepłucz ją pod bieżącą wodą.
Dokładnie odciśnij, posiekaj drobno i wrzuć do miski.
Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Cebulę obierz i również zetrzyj na tarce.
Czosnek przeciśnij przez praskę do miski.
Boczek pokrój w drobną kostkę i dodaj do ziemniaków.
Jajka wbij do miski.
Dodawaj powoli mąkę, ja dałam 2 łyżeczki.
Musisz uzyskać konsystencję jak na zwykłe placki ziemniaczane.
Wszystko dopraw pieprzem, „jarzynką” i ewentualnie solą.
Starannie wymieszaj masę.
Na patelni rozgrzej olej i za pomocą łyżki nakładaj  i rozprowadzaj tak jak na zwykłe placki ziemniaczane.
Smaż z dwóch stron na złoty kolor.
Podawaj z ulubioną surówką. Smacznego :).


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...