czwartek, 21 września 2017

Tradycyjna zalewa do grzybów marynowanych

Tradycyjna zalewa do grzybów marynowanych

 

Składniki na 2 kg grzybów (prawdziwki, podgrzybki, maślaki itp.):
 1 szklanka octu 10%
 1 szklanka cukru
 3 szklanki wody
 12 ziaren ziela angielskiego
 4 liście laurowe
​Sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić i umyć. Gotować krótko w osolonej wodzie. Gorące grzyby przełożyć do słoików (zostawić wolne miejsce od 1/3 wysokości słoika). Zalewa gorącą zalewą. Powinna zakryć grzyby. Zakręcać słoiki, pasteryzować 10 min, odwracać dnem do góry i zostawić do ostygnięcia.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...