Tradycyjna zalewa do grzybów marynowanych
Składniki na 2 kg grzybów (prawdziwki, podgrzybki, maślaki itp.):
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
3 szklanki wody
12 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
1 szklanka cukru
3 szklanki wody
12 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić i umyć. Gotować krótko w osolonej wodzie. Gorące grzyby przełożyć do słoików (zostawić wolne miejsce od 1/3 wysokości słoika). Zalewa gorącą zalewą. Powinna zakryć grzyby. Zakręcać słoiki, pasteryzować 10 min, odwracać dnem do góry i zostawić do ostygnięcia.
Grzyby oczyścić i umyć. Gotować krótko w osolonej wodzie. Gorące grzyby przełożyć do słoików (zostawić wolne miejsce od 1/3 wysokości słoika). Zalewa gorącą zalewą. Powinna zakryć grzyby. Zakręcać słoiki, pasteryzować 10 min, odwracać dnem do góry i zostawić do ostygnięcia.