poniedziałek, 30 października 2017

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Składniki

500 g filetów z kurczaka, pokrojony w kostkę
1 duża cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, posiekane
1 marchewka, pokrojona w talarki
1 czerwona papryka, pokrojona w paski
garść grzybów np. pieczarek drobno pokrojonych
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka mąki, rozmieszana w 4 łyżkach letniej wody
2 łyżki oliwy
1 duży ananas, obrany i pokrojony w kostkę (lub ananas z puszki – 2x 400 ml) - na sos słodko-kwaśny
8 łyżek octu winnego lub ryżowego - na sos słodko-kwaśny
10 łyżek cukru - na sos słodko-kwaśny
2 łyżki sosu rybnego - na sos słodko-kwaśny
2 łyżki koncentratu pomidorowego - na sos słodko-kwaśny
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne - na sos słodko-kwaśny
wyciśnięty sok z jednej pomarańczy - na sos słodko-kwaśny
sok z ananasów z puszki (jeśli nie mamy świeżego ananasa) - na sos słodko-kwaśny

Przygotowanie

Przygotowanie sosu: w garnku lub na patelni umieszczamy wszystkie składniki sosu, mieszamy dokładnie ze sobą i doprowadzamy do wrzenia, następnie redukujemy ogień i gotujemy około 15-20 minut
W międzyczasie na drugiej patelni, rozgrzewamy oliwę, smażymy przez 30 sekund czosnek i cebulę. Następnie dodajemy marchewkę, paprykę i grzyby , smażyć 1 minutę, następnie dodać kurczaka, sos sojowy oraz 4-5 łyżek sosu słodko-kwaśnego z drugiej patelni. Smażyć, aż kurczak będzie dobry.
Dodać do kurczaka gotowy sos słodko-kwaśny oraz mąkę rozpuszczoną w wodzie. Energicznie zamieszać i potrzymać na ogniu około minutę.
Doprawić wg uznania, cukrem, sokiem z cytryny.
Podawać z ryżem.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...