Pieczony
kurczak z parmezanem i pomidorami
Składniki:
Puszka pomidorów bez skórki
4 ząbki czosnku
4 gałązki tymianku
Pół łyżeczki papryki w płatkach
Sól
Świeżo mielony pieprz
4 filety z kurczaka
2 łyżki oliwy
30 g parmezanu
Siekana natka pietruszki lub bazylia do dekoracji
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do
200 st. C. Pokrój pomidory w plastry I ułóż w foremce do zapiekania. Dodaj
czosnek, tymianek i paprykę. Dopraw solą i pieprzem.
Mięso
natrzyj solą i pieprzem i ułóż w foremce. Skrop oliwą z oliwek i piecz przez około 10 minut. Posyp kurczaka parmezanem i
piecz jeszcze około 12 minut, aż mięso będzie całkowicie upieczone, a ser
zrumieniony. Podawaj posypane siekanymi ziołami.