poniedziałek, 30 października 2017

Pieczony kurczak z parmezanem i pomidorami

Pieczony kurczak z parmezanem i pomidorami


Składniki:

Puszka pomidorów bez skórki
4 ząbki czosnku
4 gałązki tymianku
Pół łyżeczki papryki w płatkach
Sól
Świeżo mielony pieprz
4 filety z kurczaka
2 łyżki oliwy
30 g parmezanu
Siekana natka pietruszki lub bazylia do dekoracji

Wykonanie:
      Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Pokrój pomidory w plastry I ułóż w foremce do zapiekania. Dodaj czosnek, tymianek i paprykę. Dopraw solą i pieprzem.
      Mięso natrzyj solą i pieprzem i ułóż w foremce. Skrop oliwą z oliwek i piecz przez około 10 minut. Posyp kurczaka parmezanem i piecz jeszcze około 12 minut, aż mięso będzie całkowicie upieczone, a ser zrumieniony. Podawaj posypane siekanymi ziołami.




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...