poniedziałek, 30 października 2017

MAŚLANY KURCZAK Z JABŁKAMI

MAŚLANY KURCZAK Z JABŁKAMI

 

Składniki:

1,5 kg kurczak
sól i pieprz
5 ząbków czosnku + 2 całe główki
4 kwaśne jabłka
listki szałwii
5 małych cebul
      sok z cytryny
12 dag stopionego masła
2 łyżki oliwy
20 dag małych pieczarek

Wykonanie:

Kurczaka natrzyj solą, pieprzem i posiekanymi ząbkami czosnku. Pod skórę wciśnij kilka liści szałwii i wstaw kurczaka na godzinę do lodówki. Następnie wyjmij go i do środka włóż pokrojone w ósemki jabłka.

Pieczarki obierz. Czosnek i cebulki również obierz i przekrój na pół. l Kurczaka włóż do żaroodpornego naczynia, posmaruj masłem i piecz godzinę w 180°C. Co kilka minut smaruj go sosem, który wypłynie podczas pieczenia.

W czasie gdy kurczak się piecze, rozgrzej na patelni oliwę, włóż główki czosnku, cebule i pieczarki. Smaż 7 minut, posól i dodaj do mięsa 15 minut przed końcem pieczenia. 


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...