MAŚLANY KURCZAK Z JABŁKAMI
Składniki:
1,5 kg kurczak
sól i pieprz
5 ząbków czosnku + 2 całe główki
4 kwaśne jabłka
listki szałwii
5 małych cebul
sok z cytryny
12 dag stopionego masła
2 łyżki oliwy
20 dag małych pieczarek
Wykonanie:
Kurczaka natrzyj solą, pieprzem
i posiekanymi ząbkami czosnku. Pod skórę wciśnij kilka
liści szałwii i wstaw kurczaka na godzinę do lodówki. Następnie wyjmij go
i do środka włóż pokrojone w ósemki jabłka.
Pieczarki obierz. Czosnek i cebulki również obierz i przekrój na pół. l Kurczaka włóż do żaroodpornego naczynia, posmaruj masłem i piecz godzinę w 180°C. Co kilka minut smaruj go sosem, który wypłynie podczas pieczenia.
W czasie gdy kurczak się piecze, rozgrzej na patelni oliwę, włóż główki czosnku, cebule i pieczarki. Smaż 7 minut, posól i dodaj do mięsa 15 minut przed końcem pieczenia.
Pieczarki obierz. Czosnek i cebulki również obierz i przekrój na pół. l Kurczaka włóż do żaroodpornego naczynia, posmaruj masłem i piecz godzinę w 180°C. Co kilka minut smaruj go sosem, który wypłynie podczas pieczenia.
W czasie gdy kurczak się piecze, rozgrzej na patelni oliwę, włóż główki czosnku, cebule i pieczarki. Smaż 7 minut, posól i dodaj do mięsa 15 minut przed końcem pieczenia.