niedziela, 15 października 2017

Milky way


Milky way



Składniki:

3 szklanki mleka w proszku niegranulowanego
     3/4 szklanki mleka 
pół szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
około 300-400g herbatników kakaowych typu petit (ilość uzależniona od wielkości herbatników i Waszych blaszek)
 250 g masła
polewa:

150 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła

Sposób przygotowania:


Mleko wlać do rondelka. Wsypać cukier i cukier waniliowy i zagotować. Ostudzić - ja by nie czekać za długo wstawiłam rondel do zimnej wody.
Masło dokładnie utrzeć. Następnie wlać przestudzone mleko, zmiksować i dodać mleko w proszku i znowu zmiksować. 
Blaszkę (u mnie 20x20) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć pierwszą warstwę herbatników.
Masę podzielić na pół. Wyłożyć pierwszą połowę na herbatniki, wyrównać, położyć drugą warstwę herbatników, na nią drugą połowę masy, wyrównać i przykryć wszystko ostatnią warstwą herbatników.

Połamaną czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...