Milky way
Składniki:
3
szklanki mleka w proszku niegranulowanego
3/4 szklanki mleka
pół
szklanki cukru
opakowanie
cukru waniliowego
około
300-400g herbatników kakaowych typu petit (ilość uzależniona od wielkości
herbatników i Waszych blaszek)
250
g masła
polewa:
150
g gorzkiej czekolady
2
łyżki masła
Sposób przygotowania:
Mleko
wlać do rondelka. Wsypać cukier i cukier waniliowy i zagotować. Ostudzić - ja
by nie czekać za długo wstawiłam rondel do zimnej wody.
Masło dokładnie utrzeć. Następnie wlać przestudzone mleko, zmiksować i dodać mleko w proszku i znowu zmiksować.
Blaszkę (u mnie 20x20) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć pierwszą warstwę herbatników.
Masę podzielić na pół. Wyłożyć pierwszą połowę na herbatniki, wyrównać, położyć drugą warstwę herbatników, na nią drugą połowę masy, wyrównać i przykryć wszystko ostatnią warstwą herbatników.
Połamaną czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Masło dokładnie utrzeć. Następnie wlać przestudzone mleko, zmiksować i dodać mleko w proszku i znowu zmiksować.
Blaszkę (u mnie 20x20) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć pierwszą warstwę herbatników.
Masę podzielić na pół. Wyłożyć pierwszą połowę na herbatniki, wyrównać, położyć drugą warstwę herbatników, na nią drugą połowę masy, wyrównać i przykryć wszystko ostatnią warstwą herbatników.
Połamaną czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.