czwartek, 12 października 2017

Pleśniak


Pleśniak 

 

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej pszennej,
1/2 szklanki cukru,
5 jajek, pianę ubić,
1 szklanka cukru,
1 budyń śmietankowy,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 kostka palmy(rozpuścić),
owoce u mnie truskawki, można użyć malin, wiśni, borówek….

Przygotowanie:

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia,1/2 szklanki cukru i stopiona palma zagnieść. Połowę ciasta wyłożyć na blaszce posmarowanej palmą i tartą bułką, resztę ciasta schłodzić w zamrażarce pół godzinki. Na ciasto w blaszce wyłożyć owoce. Na owoce ubitą pianę ze szklanką cukru i na koniec wsypać budyń i wymieszać. Na wierzch schłodzone ciasto zetrzeć na tarce(grube oczka). Piec około 50-60 minut 180C.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...