Pleśniak
Składniki:
Ciasto:
3
szklanki mąki tortowej pszennej,
1/2
szklanki cukru,
5
jajek, pianę ubić,
1
szklanka cukru,
1
budyń śmietankowy,
2
łyżeczki proszku do pieczenia,
1
kostka palmy(rozpuścić),
owoce
u mnie truskawki, można użyć malin, wiśni, borówek….
Przygotowanie:
Mąkę,
cukier, proszek do pieczenia,1/2 szklanki cukru i stopiona palma zagnieść.
Połowę ciasta wyłożyć na blaszce posmarowanej palmą i tartą bułką, resztę
ciasta schłodzić w zamrażarce pół godzinki. Na ciasto w blaszce wyłożyć owoce.
Na owoce ubitą pianę ze szklanką cukru i na koniec wsypać budyń i wymieszać. Na
wierzch schłodzone ciasto zetrzeć na tarce(grube oczka). Piec około 50-60 minut
180C.