poniedziałek, 6 listopada 2017

Chrupiący kurczak

Chrupiący kurczak

Składniki:

6 pałek z kurczaka lub ćwiartek
6-7 łyżek oliwy
2-3 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki czosnku
1 łyżeczka lubczyku
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżka miodu
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do miseczki wlać oliwę oraz miód a następnie dodać wszystkie przyprawy. Części z kurczaka umyć i osuszyć. Obtoczyć w przygotowanej marynacie. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać resztą marynaty i odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie rozgrzać piekarnik do 210 stopni i piec przez ok. 1h. Aby skórka była chrupiąca po ok 40 minutach należy odsłonić przykrycie naczynia i zostawić je uchylone.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...