poniedziałek, 6 listopada 2017

ZIEMNIACZANE KULKI

ZIEMNIACZANE KULKI



SKŁADNIKI:

1,2 kg ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
mąka pszenna
bułka tarta
olej do smażenia
WYKANIE:

Ziemniaki obierz i umyj. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Jeszcze gorące ugnieć lub przeciśnij przez praskę. Gdy wystygną, przełóż je na stolnicę lub blat, dodaj 2 jajka, mąkę ziemniaczaną, zagnieć jednolite ciasto. Z masy ziemniaczanej uformuj niewielkie kuleczki. Obtocz je w mące, następnie rozmąconych jajkach i na koniec w bułce tartej. Obsmaż na rumiano w głębokim oleju. Ułóż na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sosem np. jogurtowo-czosnkowym.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...