Ciasto Góra Lodowa
Składniki:
biszkopt:
5 jajek
szklanka
cukru
szklanka
mąki pszennej tortowej
łyżeczka
proszku do pieczenia
szczypta
soli
2 łyżki
kakao
krem I:
krem
karpatka (gotowy w 5 minut),
mleko wg
przepisu na opakowaniu kremu
krem II:
250 g
margaryny
1/2
szklanki wody
1/2
szklanki cukru
2 niepełne
szklanki mleka w proszku
2 łyżki
kakao
dodatkowo 2
łyżki mleka w proszku
poncz:
szklanka
mocnej kawy rozpuszczalnej
dodatkowo:
około 200 g
okrągłych biszkoptów
Sposób przygotowania:
Biszkopt.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać małymi partiami cukier ciągle ubijając na najwyższych obrotach. Gdy cukier nie będzie wyczuwalny, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao, przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Blaszkę (u mnie 26x40) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 25 minut. Biszkopt ostudzić.
Zimy biszkopt przeciąć na 2 blaty.
Każdy blat nasączyć przestudzoną mocną kawą.
Krem I.
Przyrządzić wg przepisu na opakowaniu.
Krem II .
Margarynę zagotować z cukrem i wodą. Ostudzić. Do zimnej masy dodać 2 szklanki mleka i zmiksować na jednolitą masę. Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao-wymieszać, do drugiej części dodać 2 łyżki mleka w proszku-wymieszać. Masy będą dość płynne - ale uwaga!!! Szybko sztywnieją, więc należy się spieszyć z wylewaniem na ciasto.
Krem karpatkę podzielić na 2 części. Nasączony pierwszy blat biszkoptu posmarować 1 częścią kremu karpatka, przykryć drugim blatem biszkoptu - nasączyć ponczem, posmarować 2 częścią kremu karpatka. Biszkopty przekroić na pół. Układać na wierzchu kremu połówki biszkoptów w rzędach. Między biszkopty wlewać na przemian krem jasny i ciemny. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać małymi partiami cukier ciągle ubijając na najwyższych obrotach. Gdy cukier nie będzie wyczuwalny, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao, przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Blaszkę (u mnie 26x40) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 25 minut. Biszkopt ostudzić.
Zimy biszkopt przeciąć na 2 blaty.
Każdy blat nasączyć przestudzoną mocną kawą.
Krem I.
Przyrządzić wg przepisu na opakowaniu.
Krem II .
Margarynę zagotować z cukrem i wodą. Ostudzić. Do zimnej masy dodać 2 szklanki mleka i zmiksować na jednolitą masę. Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao-wymieszać, do drugiej części dodać 2 łyżki mleka w proszku-wymieszać. Masy będą dość płynne - ale uwaga!!! Szybko sztywnieją, więc należy się spieszyć z wylewaniem na ciasto.
Krem karpatkę podzielić na 2 części. Nasączony pierwszy blat biszkoptu posmarować 1 częścią kremu karpatka, przykryć drugim blatem biszkoptu - nasączyć ponczem, posmarować 2 częścią kremu karpatka. Biszkopty przekroić na pół. Układać na wierzchu kremu połówki biszkoptów w rzędach. Między biszkopty wlewać na przemian krem jasny i ciemny. Wstawić na kilka godzin do lodówki.