poniedziałek, 20 listopada 2017

Ciasto Góra Lodowa

Ciasto Góra Lodowa




Składniki:

biszkopt:

5 jajek
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki kakao
krem I:

krem karpatka (gotowy w 5 minut),
mleko wg przepisu na opakowaniu kremu
krem II:

250 g margaryny
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
2 niepełne szklanki mleka w proszku
2 łyżki kakao
dodatkowo 2 łyżki mleka w proszku
poncz:

szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej
dodatkowo:

około 200 g okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:


Biszkopt.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać małymi partiami cukier ciągle ubijając na najwyższych obrotach. Gdy cukier nie będzie wyczuwalny, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao, przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Blaszkę (u mnie 26x40) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 25 minut. Biszkopt ostudzić.

Zimy biszkopt przeciąć na 2 blaty. 

Każdy blat nasączyć przestudzoną mocną kawą. 

Krem I.
Przyrządzić wg przepisu na opakowaniu.

Krem II .
Margarynę zagotować z cukrem i wodą. Ostudzić. Do zimnej masy dodać 2 szklanki mleka i zmiksować na jednolitą masę. Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao-wymieszać, do drugiej części dodać 2 łyżki mleka w proszku-wymieszać. Masy będą dość płynne - ale uwaga!!! Szybko sztywnieją, więc należy się spieszyć z wylewaniem na ciasto.

Krem karpatkę podzielić na 2 części. Nasączony pierwszy blat biszkoptu posmarować 1 częścią kremu karpatka, przykryć drugim blatem biszkoptu - nasączyć ponczem, posmarować 2 częścią kremu karpatka. Biszkopty przekroić na pół. Układać na wierzchu kremu połówki biszkoptów w rzędach. Między biszkopty wlewać na przemian krem jasny i ciemny. Wstawić na kilka godzin do lodówki.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...