Tort Kora Orzechowa
BISZKOPT KAKAOWY:
2 jajka
1/3 szklanki
cukru
1/3 szklanki
mąki pszennej tortowej 2 łyżki kakao
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
rzepakowego
BISZKOPT BAKALIOWY:
3 żółtka
5 białek
szczypta soli
3/4 szklanki
cukru
2 łyżki mąki
pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g
orzechów włoskich
50 g wiórków
kokosowych
50 g rodzynek
MUS BRZOSKWINIOWY:
480 g
brzoskwiń (1 puszka)
2 łyżki cukru
pudru
3 łyżeczki
żelatyny
3 łyżki
zimnej wody
MASA BRZOSKWINIOWA:
2 szklanki syropu
spod brzoskwiń
1/4 szklanki
cukru
2 żółtka
2 budynie
waniliowe lub śmietankowe
200 g masła
DEKORACJA:
100 g
czekolady gorzkiej
1/2 szklanki
kremówki
1 szklanka
śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka
żelatyny
1 łyżka wody
prażone
włoskie orzechy
rurki waflowe
cukierki
Michałki
Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę
przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka
ubić i ustawiając mikser na najwyższych obrotach, dodawać porcjami cukier.
Zmniejszyć obroty do minimum i wlać po jednym żółtku. Na końcu wsypać suche
składniki i wymieszać łopatką. Wylać do formy o średnicy 20 cm. Nie
należy natłuszczać brzegów, jedynie na dno położyć papier do pieczenia. Piec w
160*C przez 30 min. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przekroić na dwa blaty.
Biszkopt bakaliowy.
Rodzynki posiekać nożem i wymieszać z mąkę pszenną, proszkiem do pieczenia,
wiórkami kokosowymi. Ubić białka ze szczyptą soli, ustawić mikser na
najwyższych obrotach i cały czas ubijając dodawać porcjami cukier. Zmniejszyć
obroty, dodać żółtka, a na końcu wsypać suchą mieszankę z bakaliami. Wymieszać
delikatnie za pomocą łopatki. Masę podzielić na pół i wlać do do dwóch form w
wyłożonym papierem do pieczenia na dnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do
160 *C i piec przez 30 min. Wystudzić w formach i każdy biszkopt przekroić na
dwa blaty.
Wszystkie blaty biszkoptów kakaowych i bakaliowych nasączyć delikatnie mocnym naparem z herbaty.
Wszystkie blaty biszkoptów kakaowych i bakaliowych nasączyć delikatnie mocnym naparem z herbaty.
Mus brzoskwiniowy. Żelatynę
zalać zimną wodą i odstawić na około 10 min. Kiedy napęcznieje, rozpuścić na
małym ogniu, ale nie wolno jej zagotować. Brzoskwinie odsączyć z syropu,
zmiksować blenderem razem z cukrem i połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Jedną
połówkę brzoskwini odłożyć do dekoracji. Gęsty mus wyłożyć na jeden z
biszkoptów bakaliowych i przykryć drugim, zabezpieczając brzegi. Odstawić do
lodówki.
Krem brzoskwiniowy. Odsączyć
syrop spod brzoskwiń i uzupełnić wodą, tak aby było 2 szklanki płynu. Część
syropu odlać (ok 1/2 szklanki) i rozmieszać w nim proszek budyniowy z żółtkami.
Resztę syropu wstawić na ogień i zagotować razem z cukrem. Wlać rozmieszane
budynie i ugotować. Przykryć folią spożywczą, tak aby była przyklejona na
powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło zmiksować i w
kilku porcjach utrzeć z wystudzonym budyniem. Krem podzielić na 4 równe części
i smarować naprzemiennie biszkopty, tak aby mus brzoskwiniowy znalazł się w
środku.
Krem czekoladowy. Żelatynę
zalać zimną wodą i odstawić na około 10 min. Pół szklanki kremówki mocno
podgrzać, ale nie gotować i gorącą zalać połamaną czekoladę. Połączyć uzyskując
jednolitą masę i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści i
przestudzić. Pozostałą dobrze schłodzoną kremówkę (1 szklanka) ubić na
sztywno i wmieszać delikatnie w chłodną czekoladę. Kremem obłożyć boki i
wierzch tortu. Do boków przykleić rozdrobnione orzechy, a na wierzchu ułożyć
rurki waflowe, połówkę brzoskwini, cukierki, ozdobić kremem czekoladowym.
Odstawić do stężenia. Smacznego :)